Składniki :

  • 3 papryki [czerwona,żółta,zielona]
  • kilka małych pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka białej fasoli
  • puszka karczochów w zalewie
  • sól, pieprz, 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki białego octu winnego
  • 8 łyżek oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 20 surowych krewetek królewskich [obranych lub w pancerzykach]
  • 2 cukinie
  • sok z cytryny

Wykonanie :

Paprykę pokroić w paski a cukinie w plasterki razem ze skórką.
Pieczarki pokroić w plasterki, 1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę a resztę pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w półksiężyce.
Warzywa i czosnek w plasterkach rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą, przyprawić, wymieszać i piec 25 minut w 200*C.W trakcie pieczenia kilka razy przemieszać warzywa.
Po 15 minutach pieczenia dodać odsączone karczochy.
Po upieczeniu warzywa wymieszać z białą fasolką.
Doprawić cukrem, dolać ocet i 125 ml wody lub lekkiego bulionu warzywnego.
Wymieszać i wstawić do gorącego piekarnika na 3 minuty.
Po wyjęciu przestudzić.
Krewetki oczyścić i obsmażyć na maśle z czosnkiem [tym przeciśniętym].
Przyprawić do smaku i ewentualnie dodać sok cytrynowy.
Krewetki wymieszać z jeszcze ciepłymi warzywami i podawać z ciabattą i sałatami.