Składniki :
- 3 papryki [czerwona,żółta,zielona]
- kilka małych pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- puszka białej fasoli
- puszka karczochów w zalewie
- sól, pieprz, 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki białego octu winnego
- 8 łyżek oliwy
- 1 łyżka masła
- 20 surowych krewetek królewskich [obranych lub w pancerzykach]
- 2 cukinie
- sok z cytryny
Wykonanie :
Paprykę pokroić w paski a cukinie w plasterki razem ze skórką.
Pieczarki pokroić w plasterki, 1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę a resztę pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w półksiężyce.
Warzywa i czosnek w plasterkach rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą, przyprawić, wymieszać i piec 25 minut w 200*C.W trakcie pieczenia kilka razy przemieszać warzywa.
Po 15 minutach pieczenia dodać odsączone karczochy.
Po upieczeniu warzywa wymieszać z białą fasolką.
Doprawić cukrem, dolać ocet i 125 ml wody lub lekkiego bulionu warzywnego.
Wymieszać i wstawić do gorącego piekarnika na 3 minuty.
Po wyjęciu przestudzić.
Krewetki oczyścić i obsmażyć na maśle z czosnkiem [tym przeciśniętym].
Przyprawić do smaku i ewentualnie dodać sok cytrynowy.
Krewetki wymieszać z jeszcze ciepłymi warzywami i podawać z ciabattą i sałatami.