Składniki :

  • 4 pomidory
  • 6 średniej grubości plastrów szynki konserwowej
  • 3 kiszone ogórki średniej wielkości
  • puszka zielonego groszku
  • 1 duże jabłko
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu light
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 jajka na twardo
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, cukier, pieprz, odrobina soku cytrynowego

Wykonanie :
Pomidory pokroić w ósemki, osolić i posypać pieprzem i ułożyć na płaskiej salaterce/talerzu.
Jabłko utrzeć na tarce o grubych oczkach i pokropić sokiem cytrynowym by nie pociemniały.
Plastry szynki pokroić w cienkie paseczki, groszek osączyć i przepłukać pod bieżącą wodą.
Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę a jajka pokroić w ósemki tak jak pomidory.
Jogurt wymieszać z majonezem, musztardą, przyprawami i posiekaną natką pietruszki.
W salaterce/na talerzu na pomidorach układać warstwami wszystkie pozostałe warzywa [kolejność obojętna] i całość polać wcześniej przygotowanym sosem jogurtowym.
Na wierzchu ułożyć ósemki jajek.