Składniki :
- 4 pomidory
- 6 średniej grubości plastrów szynki konserwowej
- 3 kiszone ogórki średniej wielkości
- puszka zielonego groszku
- 1 duże jabłko
- mały kubek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu light
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 jajka na twardo
- pęczek natki pietruszki
- sól, cukier, pieprz, odrobina soku cytrynowego
Wykonanie :
Pomidory pokroić w ósemki, osolić i posypać pieprzem i ułożyć na płaskiej salaterce/talerzu.
Jabłko utrzeć na tarce o grubych oczkach i pokropić sokiem cytrynowym by nie pociemniały.
Plastry szynki pokroić w cienkie paseczki, groszek osączyć i przepłukać pod bieżącą wodą.
Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę a jajka pokroić w ósemki tak jak pomidory.
Jogurt wymieszać z majonezem, musztardą, przyprawami i posiekaną natką pietruszki.
W salaterce/na talerzu na pomidorach układać warstwami wszystkie pozostałe warzywa [kolejność obojętna] i całość polać wcześniej przygotowanym sosem jogurtowym.
Na wierzchu ułożyć ósemki jajek.