Składniki :

  • – 4 łodygi selera naciowego
  • – 3 marchewki
  • – 2 czerwone papryki
  • – 2 czerwone cebule
  • – korzeń imbiru -> około 4 cm.
  • – 2 liście laurowe
  • – łyżka nasion kolendry
  • – 1/2 szklanki octu ryżowego
  • – łyżeczka gruboziarnistej soli (morskiej)
  • – łyżeczka cukru
  • – łyżka sosu sojowego
  • – 3 łyżki oliwy
  • – 2 łyżki posiekanej kolendry
  • – sól, pieprz

Wykonanie :

Marchewkę pokroić w słupki (zapałki), selera w kawałki, paprykę w prostokąty, cebule w talarki. Imbir pokroić w plasterki. Wrzucić do dwóch słoików. 3 szklanki wody zagotować z octem, solą, cukrem, kolendrą i liśćmi laurowymi. Marynatą zalać warzywa. Szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 4 dni. Następnie odcedzić z marynaty, wrzucić do miski. Polać sosem z oliwy i sosu sojowego. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną kolendrą.