Składniki :

  • 1 główka zielonej sałaty
  • 1 cykoria
  • 8 cienkich plasterków boczku
  • 1 bagietka zwykła lub czosnkowa [zwykłą należy natrzeć zrobionym masłem czosnkowym i zapiec]
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 jajka na twardo
  • kilka mini pomidorków
  • kilka zielonych oliwek do podania
  • ser feta
  • mała czerwona cebulka
  • dressing : 1 łyżka dobrej oliwy, łyżeczka musztardy, 1 przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżeczka octu winnego – ubić trzepaczką lub zmiksować w blenderze

Wykonanie :

Na dużym półmisku rozłożyć poszarpane drobniej sałaty, posiekanego w plasterki selera, pomidorki, cebulkę, na wierzch ser feta, oliwki, jajka pokrojone na plasterki lub połówki, następnie wcześniej posiekany i wysmażony boczek. Przygotowaną sałatkę polać dressingiem i podawać z czosnkowymi grzankami.