Składniki :
- 1 główka zielonej sałaty
- 1 cykoria
- 8 cienkich plasterków boczku
- 1 bagietka zwykła lub czosnkowa [zwykłą należy natrzeć zrobionym masłem czosnkowym i zapiec]
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 jajka na twardo
- kilka mini pomidorków
- kilka zielonych oliwek do podania
- ser feta
- mała czerwona cebulka
- dressing : 1 łyżka dobrej oliwy, łyżeczka musztardy, 1 przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżeczka octu winnego – ubić trzepaczką lub zmiksować w blenderze
Wykonanie :
Na dużym półmisku rozłożyć poszarpane drobniej sałaty, posiekanego w plasterki selera, pomidorki, cebulkę, na wierzch ser feta, oliwki, jajka pokrojone na plasterki lub połówki, następnie wcześniej posiekany i wysmażony boczek. Przygotowaną sałatkę polać dressingiem i podawać z czosnkowymi grzankami.