Składniki :
- 2 szklanki ugotowanego makaronu muszelki
- 1 czerwona cebula drobno posiekana
- 1 czerwona papryka pokrojona dowolnie
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- mały kubek jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki koperku
- 4 łyżki natki pietruszki
- łyżka soku z cytryny
- 10 zielonych oliwek pokrojonych dowolnie
- łyżka kaparów
- pęczek szczypiorku do podania
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos mieszając jogurt z czosnkiem, solą, pieprzem, cytryną, zieleniną, cebulą, parmezanem, majonezem. W misce wymieszać wszystkie przygotowane składniki warzywne, dodać makaron, zalać sosem i dokładnie wszystko wymieszać. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i podawać lekko schłodzone.