Składniki :

  • 2 szklanki ugotowanego makaronu muszelki
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana
  • 1 czerwona papryka pokrojona dowolnie
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • mały kubek jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 łyżki koperku
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • 10 zielonych oliwek pokrojonych dowolnie
  • łyżka kaparów
  • pęczek szczypiorku do podania

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos mieszając jogurt z czosnkiem, solą, pieprzem, cytryną, zieleniną, cebulą, parmezanem, majonezem. W misce wymieszać wszystkie przygotowane składniki warzywne, dodać makaron, zalać sosem i dokładnie wszystko wymieszać. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i podawać lekko schłodzone.