Składniki :

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1 łyżka oliwy z chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 drobno posiekana czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 8 posiekanych drobno suszonych pomidorów
  • 2 sałaty rzymskie lub masłowe

Wykonanie :

Na początku należy zrobić dressing łącząc oliwę chili, przeciśnięty czosnek, sok cytrynowy, sól, pieprz, tabasco w gładki sos. Następnie należy rozkroić pierś na kilka cienkich filetów a potem zamarynować przez 1h w rozmieszanej łyżce czerwonego curry z 1 łyżką soku cytrynowego, z solą i pieprzem. Mięso po zamarynowaniu usmażyć z obu stron na rumiano a po wystudzeniu pokroić w ukośne kawałki. Na półmisku rozłożyć sałaty, na nich poukładać pokrojone awokado, kurczaka, posypać cebulką i oliwkami, dodać natkę i suszone pomidory a na koniec polać całość dressingiem.