Składniki :
- 2 dojrzałe awokado
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka tabasco
- 1 łyżka oliwy z chili
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 drobno posiekana czerwona cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 10 czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 8 posiekanych drobno suszonych pomidorów
- 2 sałaty rzymskie lub masłowe
Wykonanie :
Na początku należy zrobić dressing łącząc oliwę chili, przeciśnięty czosnek, sok cytrynowy, sól, pieprz, tabasco w gładki sos. Następnie należy rozkroić pierś na kilka cienkich filetów a potem zamarynować przez 1h w rozmieszanej łyżce czerwonego curry z 1 łyżką soku cytrynowego, z solą i pieprzem. Mięso po zamarynowaniu usmażyć z obu stron na rumiano a po wystudzeniu pokroić w ukośne kawałki. Na półmisku rozłożyć sałaty, na nich poukładać pokrojone awokado, kurczaka, posypać cebulką i oliwkami, dodać natkę i suszone pomidory a na koniec polać całość dressingiem.