Składniki :
- mieszanka sałat
- rukola
- szczypiorek
- 2 pomidory
- prażone orzechy włoskie
- 2 awokado
- łyżka soku z cytryny do polania awokado by nie ciemniało
Dressing :
- łyżka soku z limonki
- łyżeczka ostrej musztardy
- łyżka śmietany
- łyżka natki pietruszki
- łyżka natki kolendry
- oliwa z oliwek [ilość wedle uznania w zależności jak dużo i jak gęsty dressing chcemy uzyskać]
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie :
Na początku należy pokroić awokado w cienkie plasterki i polać sokiem z cytryny a następnie zmiksować ze sobą składniki dressingu i odstawić na bok do przegryzienia się smaków.
Na dużym półmisku należy ułożyć poszarpane sałaty, pokrojone pomidory, posiekane orzechy, posiekany szczypiorek, wcześniej naszykowane awokado, a następnie całość polać przygotowanym dressingiem.