Składniki :

  • mieszanka sałat
  • rukola
  • szczypiorek
  • 2 pomidory
  • prażone orzechy włoskie
  • 2 awokado
  • łyżka soku z cytryny do polania awokado by nie ciemniało

Dressing :

  • łyżka soku z limonki
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • łyżka śmietany
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżka natki kolendry
  • oliwa z oliwek [ilość wedle uznania w zależności jak dużo i jak gęsty dressing chcemy uzyskać]
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie :

Na początku należy pokroić awokado w cienkie plasterki i polać sokiem z cytryny a  następnie zmiksować ze sobą składniki dressingu i odstawić na bok do przegryzienia się smaków.
Na dużym półmisku należy ułożyć poszarpane sałaty, pokrojone pomidory, posiekane orzechy, posiekany szczypiorek, wcześniej naszykowane awokado, a następnie całość polać przygotowanym dressingiem.