Składniki :
- 3 dojrzałe awokado pokrojone w grubą kostkę i skropione obficie sokiem z cytryny
- duże opakowanie średnich lub dużych krewetek
- 2 ogórki zielone wydrążone z pestek
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- sałata lodowa
- pęczek świeżej kolendry
- 2 opakowania łososia wędzonego
- masło
- oliwa
Retro sos :
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka keczupu
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz, chili w płatkach
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- 2 łyżeczki sosu tabasco
Wykonanie :
W dużej misce wymieszać trzepaczką wszystkie składniki sosu. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby a następnie dodać posiekaną sałatę, awokado, usmażone na maśle z oliwą i czosnkiem krewetki z dodatkiem przypraw, posiekaną kolendrę, pokrojonego drobno łososia i ogórka i dokładnie wszystko wymieszać. Sałatka powinna być lekko słodkawa, dość wyraźnie kwaskowa i lekko pikantna.