Składniki :
- opakowanie rukoli
- sałata lodowa
- dojrzałe awokado
- ogórek wąż
- 2 kule sera mozzarella
- pomidorki koktajlowe
- świeża bazylia
- orzeszki piniowe prażone [kilka łyżek]
- pieprz, sól, cukier
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek
Wykonanie :
Rukolę posiekać na mniejsze kawałki by nie była taka długa.
Sałatę lodową pokroić dowolnie na mniejsze kawałki.
Awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem cytrynowym.
Ogórka pozbawić skóry i pestek i pokroić w półplasterki.
Mozzarellę pokroić w kostkę.
Bazylię posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Pomidorki zostawić w całości lub poprzekrawać na pół.
Do oliwy dodać czosnek, bazylię, cukier, sól, pieprz, sok cytrynowy i dokładnie całość wymieszać.
Wszystkie składniki sałatki polać dressingiem i odstawić na 10 minut by smaki się przegryzły.