Składniki :

  • opakowanie rukoli
  • sałata lodowa
  • dojrzałe awokado
  • ogórek wąż
  • 2 kule sera mozzarella
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża bazylia
  • orzeszki piniowe prażone [kilka łyżek]
  • pieprz, sól, cukier
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek

Wykonanie :

Rukolę posiekać na mniejsze kawałki by nie była taka długa.
Sałatę lodową pokroić dowolnie na mniejsze kawałki.
Awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem cytrynowym.
Ogórka pozbawić skóry i pestek i pokroić w półplasterki.
Mozzarellę pokroić w kostkę.
Bazylię posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Pomidorki zostawić w całości lub poprzekrawać na pół.
Do oliwy dodać czosnek, bazylię, cukier, sól, pieprz, sok cytrynowy i dokładnie całość wymieszać.
Wszystkie składniki sałatki polać dressingiem i odstawić na 10 minut by smaki się przegryzły.