Składniki :

  • – 250 g bulguru lub innej kaszy
  • – 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • – 5 łyżek oliwy
  • – sok z 1 cytryny
  • – 1/3 łyżeczki suszonego chili
  • – 1 świeże czerwone lub zielone chili, drobno posiekane
  • – 5 łyżek świeżej pietruszki
  • – 6 listków świeżej mięty, drobno posiekanej
  • – 2 duże pomidory w kostkę
  • – sól

Wykonanie :

Ugotować kaszę, jeżeli nie jest to bulgur . Bulgur zalać wrzątkiem i pozostawić na 20 minut aż ziarno zmięknie . Na sicie odcedzić dokładnie kaszę lub bulgur by pozbyć sie resztek wody . Dodać krem pomidorowy, oliwę, sok z cytryny, chili i trochę soli . Dokładnie wymieszać . Przed samym podaniem do mieszaniny kaszy dodać pozostałe składniki .