Składniki :
- 3 czerwone cebule pokrojone w cienkie piórka posolone, polane łyżeczka oceto balsamico i zagniecionych w dłoniach by zmiękły a następnie przepłukane pod bieżącą wodą i odcedzone z jej nadmiaru
- szklanka zielonych oliwek z czosnkiem lub papryką pokrojonych w cienkie plasterki
- pęczek natki pietruszki
Dressing :
- 1 łyżeczka aceto balsamico
- sól, pieprz
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- tymianek, rozmaryn
Wykonanie :
W misce wymieszać dokładnie przygotowaną cebulę, posiekaną natkę i oliwki a następnie przygotować sos łącząc w blenderze wszystkie składniki poza ziołami – zioła wmieszać po zmiksowaniu. Tak przygotowanym sosem polać cebulę z oliwkami i ponownie całość bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do lodówki. Podawać do mięs i różnych dodatków na ciepło.