Składniki :

  • 3 czerwone cebule pokrojone w cienkie piórka posolone, polane łyżeczka oceto balsamico i zagniecionych w dłoniach by zmiękły a następnie przepłukane pod bieżącą wodą i odcedzone z jej nadmiaru
  • szklanka zielonych oliwek z czosnkiem lub papryką pokrojonych w cienkie plasterki
  • pęczek natki pietruszki

Dressing :

  • 1 łyżeczka aceto balsamico
  • sól, pieprz
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • tymianek, rozmaryn

Wykonanie :

W misce wymieszać dokładnie przygotowaną cebulę, posiekaną natkę i oliwki a następnie przygotować sos łącząc w blenderze wszystkie składniki poza ziołami – zioła wmieszać po zmiksowaniu. Tak przygotowanym sosem polać cebulę z oliwkami i ponownie całość bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do lodówki. Podawać do mięs i różnych dodatków na ciepło.