Składniki :
- – 1/2 główki sałaty lodowej
- – pęczek rzodkiewek
- – 1/2 ogórka węża
- – 6 łyżek oliwy z oliwek
- – 1 łyżka octu winnego
- – 1 łyżeczka musztardy (płaska)
- – sól, pieprz
- – 1 bagietka
- – 3 ząbki czosnku
Wykonanie :
Sałatę porwać na kawałki. 1 ząbek czosnku przekroić na pół i posmarować nim wnętrze miski, w której będzie podawana sałatka. Ogórka pokroić w cienkie plasterki, rzodkiewki na ćwiartki. Przygotowane warzywa włożyć do miski. Musztardę rozetrzeć z oliwą, octem na gładką emulsję. Sosem polać salatkę. Bagietkę pokroić w plasterki. Pozostały czosnek naciąć i mocno natrzeć nim bagietkę i skropić pozostałą oliwą i zapiec w piekarniku na rumiano. Tak opieczoną bagietkę mozna podawać w dużych kawałkach do sałatki lub pokroić w kostki i dodać do sałatki.