Składniki :

  • – 1/2 główki sałaty lodowej
  • – pęczek rzodkiewek
  • – 1/2 ogórka węża
  • – 6 łyżek oliwy z oliwek
  • – 1 łyżka octu winnego
  • – 1 łyżeczka musztardy (płaska)
  • – sól, pieprz
  • – 1 bagietka
  • – 3 ząbki czosnku

Wykonanie :

Sałatę porwać na kawałki. 1 ząbek czosnku przekroić na pół i posmarować nim wnętrze miski, w której będzie podawana sałatka. Ogórka pokroić w cienkie plasterki, rzodkiewki na ćwiartki. Przygotowane warzywa włożyć do miski. Musztardę rozetrzeć z oliwą, octem na gładką emulsję. Sosem polać salatkę. Bagietkę pokroić w plasterki. Pozostały czosnek naciąć i mocno natrzeć nim bagietkę i skropić pozostałą oliwą i zapiec w piekarniku na rumiano. Tak opieczoną bagietkę mozna podawać w dużych kawałkach do sałatki lub pokroić w kostki i dodać do sałatki.