Składniki :
- kawałek sałaty lodowej
- pół opakowania mixu sałat – dowolnego rodzaju
- oliwki zielone lub czarne
- żółta i zielona papryka
- 2 marchewki
- mini pomidorki
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- małe świeże chili
- mała czerwona cebula
- oliwa
- łyżka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżka wody mineralnej lub więcej w razie gdyby dressing wyszedł zbyt gęsty
- sok z połowy cytryny
Wykonanie :
Wszystkie warzywa dowolnie pokroić i ułożyć na półmisku. W malakserze zmiksować na gładki lejący sos oliwę, przyprawy, chili, czosnek, wodę, musztardę i odsączonego tuńczyka. Sos powinien być gęsty ale lejący jednocześnie. Tak przygotowanym dressingiem polać warzywa i od razu podawać. Na wierzchu można podać marynowany pieprz.