Składniki :

  • kawałek sałaty lodowej
  • pół opakowania mixu sałat – dowolnego rodzaju
  • oliwki zielone lub czarne
  • żółta i zielona papryka
  • 2 marchewki
  • mini pomidorki
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • małe świeże chili
  • mała czerwona cebula
  • oliwa
  • łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka wody mineralnej lub więcej w razie gdyby dressing wyszedł zbyt gęsty
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie :

Wszystkie warzywa dowolnie pokroić i ułożyć na półmisku. W malakserze zmiksować na gładki lejący sos oliwę, przyprawy, chili, czosnek, wodę, musztardę i odsączonego tuńczyka. Sos powinien być gęsty ale lejący jednocześnie. Tak przygotowanym dressingiem polać warzywa i od razu podawać. Na wierzchu można podać marynowany pieprz.