Składniki :
- kawałek baraniny wcześniej uduszonej z czosnkiem [150-200g]
- biała cebula
- czerwona cebula
- 2 jajka na twardo
- 1 marchewka ugotowana w osolonej wodzie
- maślanka – około 3/4 szklanki
- natka pietruszki
- 4 kiszone ogórki
- koperek
- łyżeczka ostrej musztardy
- łyżka octu winnego
- 1 mały ząbek czosnku
- papryczka chili – świeża
- por – mały kawałek z białej części
- sól, pieprz
- ziemniaki ugotowane w mundurkach – 4 duże
Wykonanie :
Mięso po uduszeniu ostudzić i porwać na mniejsze kawałki nadające się do sałatki.
Cebule posiekać w półkrążki bardzo cienko.
Jajka pokroić w kosteczkę razem z ugotowaną i ostudzoną marchewką i ogórkami.
Zieleninę drobno posiekać razem z chili.
Pora poszatkować w cieniutkie plasterki – tak jak cebulę.
Ziemniaki obrać i pokroić w grube plasterki.
Maślankę połączyć z zieleniną, octem i chili, doprawić musztardą, solą i pieprzem.
Czosnek utrzeć na tarce i dodać do maślankowego dressingu.
Wszystkie składniki dressingu dokładnie utrzeć na gładki mus trzepaczką lub zmiksować blenderem.
Wszystkie składniki sałatki delikatnie ze sobą wymieszać, polać dressingiem, ponownie delikatnie wymieszać i schłodzić na pół godziny przed podaniem.