Składniki :

  • kawałek baraniny wcześniej uduszonej z czosnkiem [150-200g]
  • biała cebula
  • czerwona cebula
  • 2 jajka na twardo
  • 1 marchewka ugotowana w osolonej wodzie
  • maślanka – około 3/4 szklanki
  • natka pietruszki
  • 4 kiszone ogórki
  • koperek
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • łyżka octu winnego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • papryczka chili – świeża
  • por – mały kawałek z białej części
  • sól, pieprz
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach – 4 duże

Wykonanie :

Mięso po uduszeniu ostudzić i porwać na mniejsze kawałki nadające się do sałatki.
Cebule posiekać w półkrążki bardzo cienko.
Jajka pokroić w kosteczkę razem z ugotowaną i ostudzoną marchewką i ogórkami.
Zieleninę drobno posiekać razem z chili.
Pora poszatkować w cieniutkie plasterki – tak jak cebulę.
Ziemniaki obrać i pokroić w grube plasterki.
Maślankę połączyć z zieleniną, octem i chili, doprawić musztardą, solą i pieprzem.
Czosnek utrzeć na tarce i dodać do maślankowego dressingu.
Wszystkie składniki dressingu dokładnie utrzeć na gładki mus trzepaczką lub zmiksować blenderem.
Wszystkie składniki sałatki delikatnie ze sobą wymieszać, polać dressingiem, ponownie delikatnie wymieszać i schłodzić na pół godziny przed podaniem.