Składniki :

  • – 200 g ryżu dzikiego lub zwykłego
  • – 1 seler naciowy
  • – 2 marchewki
  • – 300 ml jogurtu naturalnego
  • – 2 łyżki majonezu light
  • – 40 g posiekanych orzechów włoskich (można pominąć)
  • – 3 łyżki śmietany 18%
  • – 1 cytryna
  • – 1 pęczek koperku
  • – 1 pęczek szczypiorku
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Ryż ugotować zwyczajnie. Seler naciowy pokroić w wąskie ukośne paski. Marchew pokroić w cienkie słupki. Warzywa lekko zblanszować w osolonej wodzie nie dłużej niż przez 3 minuty. Następnie przelać na sicie pod zimną wodą. Jogurt, śmietanę, majonez, sok cytrynowy wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i posiekaną zieleniną. Ryż, warzywa (i ewentualne orzechy jeżeli je chcemy) wymieszać z sosem i odstawić w chłodne miejsce.