Składniki :
- – 200 g ryżu dzikiego lub zwykłego
- – 1 seler naciowy
- – 2 marchewki
- – 300 ml jogurtu naturalnego
- – 2 łyżki majonezu light
- – 40 g posiekanych orzechów włoskich (można pominąć)
- – 3 łyżki śmietany 18%
- – 1 cytryna
- – 1 pęczek koperku
- – 1 pęczek szczypiorku
- – sól i pieprz
Wykonanie :
Ryż ugotować zwyczajnie. Seler naciowy pokroić w wąskie ukośne paski. Marchew pokroić w cienkie słupki. Warzywa lekko zblanszować w osolonej wodzie nie dłużej niż przez 3 minuty. Następnie przelać na sicie pod zimną wodą. Jogurt, śmietanę, majonez, sok cytrynowy wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i posiekaną zieleniną. Ryż, warzywa (i ewentualne orzechy jeżeli je chcemy) wymieszać z sosem i odstawić w chłodne miejsce.