Składniki :

  • szklanka ugotowanej fasoli Jaś
  • opakowanie średnich krewetek
  • szklanka pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki i podsmażonych na maśle z solą
  • migdały do podania
  • 1 cukinia pokrojona w cienkie paski i podsmażona na maśle z solą

Sos :

  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 1 posiekana drobno czerwona cebula
  • opakowanie rukoli
  • sól, pieprz
  • pęczek kolendry [można pominąć]
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 suszone pomidory pokrojone drobno
  • 1 łyżka oliwy po suszonych pomidorach
  • sok z cytryny do doprawienia

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos : na rozgrzanym maśle z oliwami podsmażyć czosnek z cebulą, dodać pokrojoną rukolę, natkę, kolendrę, suszone pomidory, przyprawy i po podduszeniu całości przez kilka minut i doprawieniu sokiem cytrynowym dodać krewetki i całość dusić aż będą gotowe. Następnie dodać ugotowaną fasolę, przygotowaną wcześniej cukinię i pomidorki i po lekkim zamieszaniu i ewentualnym doprawieniu posypać migdałami i podawać.