Składniki :

  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • 2 cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 0,3 kg małych pieczarek
  • 4 duże ziemniaki
  • świeży rozmaryn
  • tymianek, bazylia, oregano
  • sól, pieprz, przyprawa basturma, przyprawa turecka, chili w płatkach
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie :

Warzywa i pieczarki pokroić w grubsze kawałki, wrzucić do miski, dodać zioła suszone i świeże, przyprawy, przeciśnięty czosnek, oliwę, sok cytrynowy i dokładnie całość wymieszać. Odstawić do marynowania na 2h. Po tym czasie warzywa ugrillować w odpowiednim naczyniu lub na tackach na rumiano. Gotowe warzywa wymieszać dowolnie z ugotowanym ryżem, makaronem lub podawać z czosnkowymi bagietkami.