Składniki :

  • 2 udka z kurczaka ugrillowane na rumiano [przyprawy/marynata : przyprawa turecka,sól,pieprz,sok z połowy cytryny,chili,czerwona słodka,ostra i wędzona papryka,3 łyżki posiekanej natki pietruszki,łyżka oleju]
  • sos tzatziki [1 serek twarogowy -dowolny – chudy,tłusty lub pół-tłusty; jogurt lub śmietana – ilość wedle upodobań co do gęstości; 1 ogórek zielony, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, oregano]
  • sałatka [mix sałat, czerwona cebula, papryka czerwona, pomidorki koktajlowe, pestki granatu, zielone oliwki + dressing : sól, pieprz, oliwa, ocet, czosnek, musztarda]
  • bagietka czosnkowa do podania

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy zamarynować mięso przez całą noc w lodówce a następnie ugrillować na rumiano [można również upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni]. Mięso po ostudzeniu obrać z kości i podzielić na mniejsze kawałki. Na półmisku wyłożyć wcześniej pokrojone składniki na sałatkę i wymieszane z dressingiem a na wierzch ułożyć mięso kurczaka. Oddzielnie przygotować sos tzatziki mieszając składniki i włożyć do miseczki. Bagietkę podzielić na mniejsze kawałki. Całość podawać razem.