Składniki :

  • pierś z indyka – 0,3 kg pokrojona w mniejsze kawałki, przyprawiona solą, przyprawą do kurczaka i usmażona na maśle na rumiano
  • 1 czerwona pomarańcza podzielona na cząstki [można zastąpić mandarynkami, pomelo, zwykłą pomarańczą a nawet użyć nektarynek lub brzoskwiń – każdy inny owoc nieco zmieni smak całek sałatki]
  • cebula czerwona pokrojona w piórka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • sałata lodowa
  • pół awokado pokrojone w kostkę
  • natka pietruszki do podania

Sos awokado – dressing :

  • pół awokado
  • sól, chili
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • kilka łyżek wody [ilość wody należy dopasować – dressing powinien być rzadki, lejący]

Wykonanie :

Na duży półmisku rozłożyć posiekaną sałatę lodową, dodać posiekaną cebulę, awokado, posiekanego selera, indyka, pomarańczę, całość zalać wcześniej przygotowanym dressingiem – zmiksowanym blenderem na leisty sos i przybrać posiekaną natką pietruszki.