Składniki :
- pierś z indyka – 0,3 kg pokrojona w mniejsze kawałki, przyprawiona solą, przyprawą do kurczaka i usmażona na maśle na rumiano
- 1 czerwona pomarańcza podzielona na cząstki [można zastąpić mandarynkami, pomelo, zwykłą pomarańczą a nawet użyć nektarynek lub brzoskwiń – każdy inny owoc nieco zmieni smak całek sałatki]
- cebula czerwona pokrojona w piórka
- 3 łodygi selera naciowego
- sałata lodowa
- pół awokado pokrojone w kostkę
- natka pietruszki do podania
Sos awokado – dressing :
- pół awokado
- sól, chili
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- kilka łyżek wody [ilość wody należy dopasować – dressing powinien być rzadki, lejący]
Wykonanie :
Na duży półmisku rozłożyć posiekaną sałatę lodową, dodać posiekaną cebulę, awokado, posiekanego selera, indyka, pomarańczę, całość zalać wcześniej przygotowanym dressingiem – zmiksowanym blenderem na leisty sos i przybrać posiekaną natką pietruszki.