Składniki :

  • 0,5 kg piersi z indyka pokrojonej w cienkie paski
  • 1 duża marchew pokrojona w słupki
  • pęczek kolendry
  • opakowanie szpinaku
  • opakowanie roszponki
  • 1 duży granat [część na sałatkę i reszta na 4 łyżki soku do dressingu]
  • szczypiorek do podania
  • opakowanie makaronu jajecznego lub ryżowego

Dressing / marynata :

  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub sake
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4cm korzenia imbiru utartego
  • 2 małe chili drobno posiekane
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 4 łyżki soku z granata
  • sól
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku

Wykonanie :

Na początku należy przygotować dressing łącząc wszystkie składniki a następnie należy podzielić go na pół. Część odstawić na bok na później do polania całej sałatki a drugą część zastosować jako marynata do mięsa – dokładnie wymieszać z mięsem i odstawić na 4h do marynowania. Mięso usmażyć na oleju kokosowym razem z marynatą aż cała odparuje. Makaron ugotować a następnie lekko polać częścią dressingu, dokładnie wymieszać i rozłożyć na półmisku. Następnie na makaronie rozłożyć przygotowane wcześniej warzywa, ostudzone mięso, lekko pomieszać by warzywa i mięso połączyły się z makaronem, posypać posiekaną kolendrą, ziarnami z pozostałej części granata, szczypiorkiem i polać całość resztą dressingu.