Składniki :
- kalafior
- 30g rodzynek
- 20g prażonych migdałów w płatkach
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos :
- starta skórka z 1 cytryny i sok
- pół łyżeczki cynamonu
- pieprz cayenne (ilość wedle uznania ale powinno być dość pikantne)
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki aceto balsamico (lub wedle uznania więcej)
- łyżeczka cukru pudru
- sól,pieprz
Wykonanie :
Kalafiora rozdrobnić na różyczki i gotować w osolonej wodzie do 5 minut tak,by kalafior nie stracił jędrności i się nie rozgotował. Odcedzić i odstawić na bok. Sok z cytryny połączyć z cynamonem,pieprzem,oliwą,octem,cukrem i przyprawami i całość porządnie wymieszać np w zakręconym słoiczku. Tak przygotowanym sosem polać kalafiora i całość dość delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około godzinę. Rodzynki sparzyć wrzątkiem,odczekać aż napęcznieją i posiekać drobno. Posypać kalafiora rodzynkami,płatkami migdałowymi i skórką cytrynową. Na koniec ozdobić natką pietruszki.