Składniki :

  • kalafior
  • 30g rodzynek
  • 20g prażonych migdałów w płatkach
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos :

  • starta skórka z 1 cytryny i sok
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pieprz cayenne (ilość wedle uznania ale powinno być dość pikantne)
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki aceto balsamico (lub wedle uznania więcej)
  • łyżeczka cukru pudru
  • sól,pieprz

Wykonanie :
Kalafiora rozdrobnić na różyczki i gotować w osolonej wodzie do 5 minut tak,by kalafior nie stracił jędrności i się nie rozgotował. Odcedzić i odstawić na bok. Sok z cytryny połączyć z cynamonem,pieprzem,oliwą,octem,cukrem i przyprawami i całość porządnie wymieszać np w zakręconym słoiczku. Tak przygotowanym sosem polać kalafiora i całość dość delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około godzinę. Rodzynki sparzyć wrzątkiem,odczekać aż napęcznieją i posiekać drobno. Posypać kalafiora rodzynkami,płatkami migdałowymi i skórką cytrynową. Na koniec ozdobić natką pietruszki.