• 2 opakowania mrożonych krążków kalmarów
  • 2 pęczki szczypiorku drobno posiekane
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • mix sałat
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki zimnej wody [można dodać więcej w razie gdyby ciasto było zbyt gęste]
  • 2 jajka
  • sól
  • 3 łyżki oleju z awokado
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 posiekane drobno chili
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól

W pierwszej kolejności należy przygotować sos mieszając ze sobą wszystkie składniki sosu. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić wedle gustu. Sos powinien być lekko kwaskowy, słony, ostry i lekko słodkawy. Następnie należy przygotować ciasto na tempurę mieszając jego wszystkie składniki ze sobą bardzo dokładnie trzepaczką. Ciasto powinno być dość mocno gęste ale bez przesady. Kalmary rozmrozić w ciepłej wodzie i odstawić na ręcznik papierowy by obeschły. Kalmary dokładnie obtaczać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu [może być na patelni] na złoto. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Na półmisku rozłożyć mix sałat, posiekane papryki, ułożyć usmażone kalmary i całość polać wcześniej przygotowanym sosem. Na koniec posypać szczypiorkiem i od razu podawać.