Składniki :
- 2 opakowania mrożonych krążków kalmarów
- 2 pęczki szczypiorku drobno posiekane
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- mix sałat
Tempura :
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki zimnej wody [można dodać więcej w razie gdyby ciasto było zbyt gęste]
- 2 jajka
- sól
Sos :
- 3 łyżki oleju z awokado
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 posiekane drobno chili
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przygotować sos mieszając ze sobą wszystkie składniki sosu. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić wedle gustu. Sos powinien być lekko kwaskowy, słony, ostry i lekko słodkawy. Następnie należy przygotować ciasto na tempurę mieszając jego wszystkie składniki ze sobą bardzo dokładnie trzepaczką. Ciasto powinno być dość mocno gęste ale bez przesady. Kalmary rozmrozić w ciepłej wodzie i odstawić na ręcznik papierowy by obeschły. Kalmary dokładnie obtaczać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu [może być na patelni] na złoto. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Na półmisku rozłożyć mix sałat, posiekane papryki, ułożyć usmażone kalmary i całość polać wcześniej przygotowanym sosem. Na koniec posypać szczypiorkiem i od razu podawać.