Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego [lub innego dowolnego]
- 1 cukinia
- dowolnego rodzaju sałata
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, przyprawa do wołowiny
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
Dressing :
- 4 łyżki oliwy
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- łyżka octu winnego
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka wody
Wykonanie :
Mięso przyprawić, dodać jajko, posiekaną białą cebulę, jogurt, przeciśnięty czosnek, dokładnie wyrobić, uformować małe klopsiki i upiec na rumiano w piekarniku. Na półmisku rozłożyć sałaty, pokrojone pomidory, cebulę czerwoną, usmażoną na maśle pokrojoną cukinię, pokrojoną paprykę, następnie ułożyć upieczone klopsiki i polać wszystko wcześniej przygotowanym sosem.
