Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego [lub innego dowolnego]
  • 1 cukinia
  • dowolnego rodzaju sałata
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, przyprawa do wołowiny
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku

Dressing :

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • łyżka octu winnego
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka wody

Wykonanie :

Mięso przyprawić, dodać jajko, posiekaną białą cebulę, jogurt, przeciśnięty czosnek, dokładnie wyrobić, uformować małe klopsiki i upiec na rumiano w piekarniku. Na półmisku rozłożyć sałaty, pokrojone pomidory, cebulę czerwoną, usmażoną na maśle pokrojoną cukinię, pokrojoną paprykę, następnie ułożyć upieczone klopsiki i polać wszystko wcześniej przygotowanym sosem.