Składniki :

  • – 4 jajka
  • – 20 dag pora (biała część)
  • – sałata lodowa
  • – 30 dag pomidorów
  • – krewetki (albo z puszki albo mrożone – te trzeba obgotować w osolonej wodzie)
  • Sos :
  • – 3 łyżki oliwy
  • – łyżka octu winnego
  • – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • – sól
  • – 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • – sól, pieprz kolorowy

Wykonanie :

Jajka ugotować na twardo i pokroić na plasterki. Sałatę porwać na większe kawałki. Pora pokroić w paseczki lub krążki. Pomidory pokroić w półplasterki lub w ósemki. Krewetki dokładnie osączyć. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Polać sałatkę wcześniej przygotowanym sosem przed samym podaniem i znów wymieszać.