Składniki :
- – 4 jajka
- – 20 dag pora (biała część)
- – sałata lodowa
- – 30 dag pomidorów
- – krewetki (albo z puszki albo mrożone – te trzeba obgotować w osolonej wodzie)
- Sos :
- – 3 łyżki oliwy
- – łyżka octu winnego
- – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- – sól
- – 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- – sól, pieprz kolorowy
Wykonanie :
Jajka ugotować na twardo i pokroić na plasterki. Sałatę porwać na większe kawałki. Pora pokroić w paseczki lub krążki. Pomidory pokroić w półplasterki lub w ósemki. Krewetki dokładnie osączyć. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Polać sałatkę wcześniej przygotowanym sosem przed samym podaniem i znów wymieszać.