Składniki :
- opakowanie krewetek [średniego rozmiaru]
- 2 duże grejpfruty
- rukola
- sałata rzymska
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 mała czerwona cebula
- masło
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Dressing :
- obrany z albedo miąższ grejpfruta [owoc wydrążyć tak, by powstały dwie całe miseczki w której będzie podana sałatka]
- czubata łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie :
Na początku należy zrobić ze składników na dressing gładki sos miksując całość blenderem na gładką emulsję. Od gęstości dresingu zależy ilość dodanej oliwy. Krewetki usmażyć na maśle z przyprawami, posiekanym czosnkiem i sokiem cytrynowym. Warzywa dowolnie posiekać i wymieszać z ostudzonymi krewetkami wraz z masłem ze smażenia. Sałatkę zalać dressingiem i ponownie całość wymieszać. Sałatkę podawać w wydrążonych połówkach grejpfruta.

Fresh red grapefruit. A background, macro