Składniki :

  • opakowanie krewetek [średniego rozmiaru]
  • 2 duże grejpfruty
  • rukola
  • sałata rzymska
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • masło
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Dressing :

  • obrany z albedo miąższ grejpfruta [owoc wydrążyć tak, by powstały dwie całe miseczki w której będzie podana sałatka]
  • czubata łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • oliwa

Wykonanie :

Na początku należy zrobić ze składników na dressing gładki sos miksując całość blenderem na gładką emulsję. Od gęstości dresingu zależy ilość dodanej oliwy. Krewetki usmażyć na maśle z przyprawami, posiekanym czosnkiem i sokiem cytrynowym. Warzywa dowolnie posiekać i wymieszać z ostudzonymi krewetkami wraz z masłem ze smażenia. Sałatkę zalać dressingiem i ponownie całość wymieszać. Sałatkę podawać w wydrążonych połówkach grejpfruta.

Fresh red grapefruit. A background, macro