Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 1 dojrzałe mango
  • oliwa
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka pomidorowa, curry, ostra papryka lub chili
  • orzeszki do posypania (dowolne ulubione np nerkowce lub pini)
  • 1 czerwona cebula
  • opakowanie rukoli
  • 1 pomarańcza
  • 1 dojrzałe awokado

Wykonanie :

Mięso pokroić w cienkie paseczki lub w kostkę, przyprawić i usmażyć na rumiano. Zrobić gładki sos z oliwy, octu, miodu – sos powinien być słodki. Na półmisku rozłożyć szpinak i rukolę, ułożyć usmażonego kurczaka, pokrojone w paski awokado, pomarańcze w cząstki oraz mango. Cebulę posiekać w cienkie piórka i lekko całość posypać razem z posiekanymi orzeszkami. Sałatkę polać słodkim sosem.