Składniki :

  • – 2 filety z piersi kurczaka
  • – 1 łyżka sosu sojowego lub więcej (można zamiast sosu sojowego -> tzn. jego większej ilości, po prostu mięso osolić)
  • – 1 łyżka miodu
  • – 1/2 łyżeczki czosnku -> może być w proszku ; lub 1 czubata łyżeczka świeżego przeciśniętego (lub więcej -> ilość dowolna)
  • – 1 łyżeczka rozmarynu
  • – 2 łyżki oliwy z oliwek
  • – 1 łyżka soku cytrynowego
  • – 1/2 główki sałaty lodowej
  • – kilka liści rukoli (ewentualnie więcej -> wedle uznania)
  • – 12 suszonych pomidorów
  • – kilka gałązek świeżej bazylii
  • – Tłuszcz (dowolny) do smażenia

Wykonanie :

Mięso pokroić w paski. Sos sojowy wymieszać z miodem, czosnkiem, dodać rozmaryn. Marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotować pozostałe składniki sałatki. Sałaty porwać na mniejsze kawałki. Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić w paski, układać na sałacie. Mięso odsączyć z marynaty i smażyć do 6-ciu minut, często mieszając. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i dodać do sałatki. Posypać listkami bazylii, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Podawać od razu.