Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • ulubione sałaty lub mix sałat do podania
  • pomidorki koktajlowe
  • zielony ogórek
  • otręby owsiane
  • otręby pszenne
  • bułka tarta
  • opcjonalnie jajka do panierki

Marynata :

  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu teryiaki
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • 2 łyżki sosu sriracha (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 przeciśniętych ząbków czosnku
  • 5 cebul posiekanych w piórka lub krążki

Wykonanie :

Na początku należy wykonać marynatę a następnie pociętego w paski kurczaka zamarynować w niej przez noc. Przed planowanym pieczeniem mięso należy wyjąć z lodówki 2-3h wcześniej. Kawałki mięsa panierować w bułce tartej wymieszanej z otrębami w równych proporcjach a następnie piec w 190*C grzanie góra/dół aż mięso zacznie się rumienić. Na półmisku rozłożyć sałaty, dodać pokrojone pomidorki i ogórka. Cebulę wraz z marynatą jaka pozostała po wyjęciu mięsa należy usmażyć na dużym ogniu i udusić aż całkowicie zmięknie. Lekko ostudzić, wyłożyć na sałatach. Mięso po upieczeniu odstawić do lekkiego przestygnięcia, pokroić w paseczki, ułożyć na cebuli i tak serwować sałatkę.