Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- ulubione sałaty lub mix sałat do podania
- pomidorki koktajlowe
- zielony ogórek
- otręby owsiane
- otręby pszenne
- bułka tarta
- opcjonalnie jajka do panierki
Marynata :
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu teryiaki
- 2 łyżki sosu hoisin
- 1 łyżka sosu worcester
- 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego
- 2 łyżki sosu sriracha (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- 5 przeciśniętych ząbków czosnku
- 5 cebul posiekanych w piórka lub krążki
Wykonanie :
Na początku należy wykonać marynatę a następnie pociętego w paski kurczaka zamarynować w niej przez noc. Przed planowanym pieczeniem mięso należy wyjąć z lodówki 2-3h wcześniej. Kawałki mięsa panierować w bułce tartej wymieszanej z otrębami w równych proporcjach a następnie piec w 190*C grzanie góra/dół aż mięso zacznie się rumienić. Na półmisku rozłożyć sałaty, dodać pokrojone pomidorki i ogórka. Cebulę wraz z marynatą jaka pozostała po wyjęciu mięsa należy usmażyć na dużym ogniu i udusić aż całkowicie zmięknie. Lekko ostudzić, wyłożyć na sałatach. Mięso po upieczeniu odstawić do lekkiego przestygnięcia, pokroić w paseczki, ułożyć na cebuli i tak serwować sałatkę.