Składniki :
- opakowanie rukoli
- drobny makaron
- pierś z kurczaka
- czerwona papryka
- suszone pomidory w oleju [olej zachować]
- zielone oliwki
- opakowanie roszponki
- mix sałat
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka soku cytrynowego lub octu winnego
Wykonanie :
Na początku należy przygotować dressing : do oleju po suszonych pomidorach [do dressingu wykorzystać max. połowę oleju, resztę zostawić] dodać 1 przeciśnięty ząbek czosnku, musztardę, ocet/sok cytrynowy, sól, pieprz i zmiksować blenderem na gładki sos.
Odstawić do przegryzienia się smaków.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, przepłukać pod zimną wodą i wymieszać z olejem po suszonych pomidorach [mniej więcej łyżka oleju powinna wystarczyć by dokładnie pokryć cały makaron].
Wymieszanie makaronu z dowolnym tłuszczem zapobiegnie jego posklejaniu.
W misce wymieszać całą zieleninę, dodać posiekane pomidory, paprykę czerwoną i oliwki.
Mięso z kurczaka pokroić w paseczki lub kostkę, przyprawić solą, pieprzem, przeciśniętym ząbkiem czosnku i łyżką [lub dwiema] oliwy po pomidorach.
Smażyć na rumiano na dużym ogniu cały czas mieszając.
Odstawić do przestygnięcia.
Do sałat dodać kurczaka, makaron, dressing, całość dokładnie wymieszać i od razu podawać.