Składniki :

  • opakowanie rukoli
  • drobny makaron
  • pierś z kurczaka
  • czerwona papryka
  • suszone pomidory w oleju [olej zachować]
  • zielone oliwki
  • opakowanie roszponki
  • mix sałat
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka soku cytrynowego lub octu winnego

Wykonanie :

Na początku należy przygotować dressing : do oleju po suszonych pomidorach [do dressingu wykorzystać max. połowę oleju, resztę zostawić] dodać 1 przeciśnięty ząbek czosnku, musztardę, ocet/sok cytrynowy, sól, pieprz i zmiksować blenderem na gładki sos.
Odstawić do przegryzienia się smaków.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, przepłukać pod zimną wodą i wymieszać z olejem po suszonych pomidorach [mniej więcej łyżka oleju powinna wystarczyć by dokładnie pokryć cały makaron].
Wymieszanie makaronu z dowolnym tłuszczem zapobiegnie jego posklejaniu.
W misce wymieszać całą zieleninę, dodać posiekane pomidory, paprykę czerwoną i oliwki.
Mięso z kurczaka pokroić w paseczki lub kostkę, przyprawić solą, pieprzem, przeciśniętym ząbkiem czosnku i łyżką [lub dwiema] oliwy po pomidorach.
Smażyć na rumiano na dużym ogniu cały czas mieszając.
Odstawić do przestygnięcia.
Do sałat dodać kurczaka, makaron, dressing, całość dokładnie wymieszać i od razu podawać.