Składniki :

  • -> filety z piersi kurczaka
  • -> olej arachidowy
  • -> olej sezamowy
  • -> 5 ząbków czosnku
  • -> papryczka chili, świeża
  • -> świeży imbir, około 3 cm kawałek
  • -> czerwony ocet winny
  • -> mieszanka sałat : lodowa, rukola, masłowa itp
  • -> sól,pieprz, czerwona ostra i słodka papryka
  • -> sos sojowy jasny
  • -> płynny miód

Wykonanie :

Kurczaka pokroić w paski i dokładnie wymieszać w oleju arachidowym, sezamowym, kilku łyżkach miodu, sosie sojowym (ostrożnie z ilością), i przyprawach i odstawić na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu usmażyć kurczaka w woku na oleju arachidowym i sezamowym na ostrym ogniu aż ściemnieje. Dodać przeciśnięty czosnek, papryczkę chili drobno posiekaną,  starty na tarce imbir, chwilę smażyć aż czosnek zacznie się lekko piec, dodać ewentualnie wodę, i ocet winny. Gotować 1 minutę. Podawać na rozłożonej i podartej sałacie ułożone w stosik i polane sosem z woka.