Składniki :
- 20 dag wędzonego łososia
- awokado
- ogórek wąż [mały lub pół dużego]
- 2 jajka
- 1/3 puszki groszku
- 4 łyżki czerwonego kawioru
- majonez light [ilość wedle uznania – mniej więcej max 5 łyżek]
- cytryna
- tymianek
- pół pęczka koperku
- czarnuszka [opcjonalnie]
- dwie garście mieszanki sałat np. z rukolą, roszponką itp.
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie :
Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę.
Ogórka zostawić w skórce, wydrążyć i pokroić w kostkę.
Awokado pokroić w kostkę i skropić połową soku z cytryny.
Groszek osączyć i przepłukać pod bieżącą wodą.
Łososia pokroić w kostkę.
Koperek i tymianek opłukać i drobno posiekać.
Mieszankę sałat w razie potrzeby lekko rozdrobnić.
Połączyć łososia, awokado, jajka, ogórka, kawior, tymianek, koperek, majonez i ew. czarnuszkę.
Doprawić sokiem cytrynowym, przyprawami i wymieszać delikatnie.
Na talerzach układać mieszankę sałat a na nią nakładać sałatkę.
Na koniec polać oliwą z oliwek dla zaostrzenia smaku.