Składniki :

  • 20 dag wędzonego łososia
  • awokado
  • ogórek wąż [mały lub pół dużego]
  • 2 jajka
  • 1/3 puszki groszku
  • 4 łyżki czerwonego kawioru
  • majonez light [ilość wedle uznania – mniej więcej max 5 łyżek]
  • cytryna
  • tymianek
  • pół pęczka koperku
  • czarnuszka [opcjonalnie]
  • dwie garście mieszanki sałat np. z rukolą, roszponką itp.
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie :
Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę.
Ogórka zostawić w skórce, wydrążyć i pokroić w kostkę.
Awokado pokroić w kostkę  i skropić połową soku z cytryny.
Groszek osączyć i przepłukać pod bieżącą wodą.
Łososia pokroić w kostkę.
Koperek i tymianek opłukać i drobno posiekać.
Mieszankę sałat w razie potrzeby lekko rozdrobnić.
Połączyć łososia, awokado, jajka, ogórka, kawior, tymianek, koperek, majonez i ew. czarnuszkę.
Doprawić sokiem cytrynowym, przyprawami i wymieszać delikatnie.
Na talerzach układać mieszankę sałat a na nią nakładać sałatkę.
Na koniec polać oliwą z oliwek dla zaostrzenia smaku.