Składniki :

  • mała kapusta pekińska
  • 1 duży ugotowany ziemniak
  • 1 duży pomidor
  • 150 g wędzonego łososia
  • 6 jajek przepiórczych lub 3 jajka kurze ugotowane na twardo
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • koperek
  • chili, sól, pieprz
  • 1 żółtko

Wykonanie :

Kapustę drobno posiekać.
Łososia pokroić w paski.
Ziemniaka pokroić w średniej wielkości kostkę.
Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i też pokroić w kostkę.
Jajka pokroić w plasterki [jeśli są to jajka przepiórcze – poprzekrawać je tylko na pół].
Wino zmiksować blenderem z oliwą, przyprawami, posiekanym koperkiem, posiekanym drobno chili i z żółtkiem.
Wszystkie warzywa wymieszać, na wierzchu ułożyć posiekanego łososia i całość polać zmiksowanym winnym dressingiem.