Składniki :

  • 1 awokado
  • 5 jajek na twardo
  • łosoś wędzony 250-300g
  • kilka ogórków konserwowych
  • pieprz, sól
  • ugotowane lub usmażone krewetki [w ilości  nie mniej niż łososia]
  • 1 czerwona cebula
  • opakowanie rukoli
  • opakowanie roszponki

Na sos :

  • 1/3 szklanki śmietany 12%
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • musztarda pikantna – łyżeczka
  • posiekany koperek
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • majonez –  czubata łyżka                                                                                                                                                                                                                             [najlepiej domowy : https://penelope.nstrefa.pl/domowy-majonez-by-penelope/

Wykonanie :

Najpierw należy wykonać sos : w pierwszej kolejności należy zrobić majonez [w tym przypadku mile widziany majonez bardzo gęsty], dodać śmietanę, sok cytrynowy, przyprawy, musztardę, zioła, czosnek i całość ubić na gładką masę blenderem.
W razie potrzeby można dodać więcej majonezu i dodatkowo sos przyprawić.
Awokado pokroić w kostkę, jajka w plasterki, łososia bardzo drobno posiekać, ogórki pokroić w kostkę, cebule pokroić w cieniutkie plasterki.
Rukolę należy nieco przesiekać by nie była taka długa.
Dodać resztę składników w całości [krewetki, roszponka] i doprawić lekko do smaku.
Wszystkie składniki wymieszać z wcześniej zrobionym sosem.
Sałatkę schłodzić przed podaniem.