Składniki :
- 1 awokado
- 5 jajek na twardo
- łosoś wędzony 250-300g
- kilka ogórków konserwowych
- pieprz, sól
- ugotowane lub usmażone krewetki [w ilości nie mniej niż łososia]
- 1 czerwona cebula
- opakowanie rukoli
- opakowanie roszponki
Na sos :
- 1/3 szklanki śmietany 12%
- sok z cytryny
- sól, pieprz, szczypta cukru
- musztarda pikantna – łyżeczka
- posiekany koperek
- szczypiorek
- natka pietruszki
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- majonez – czubata łyżka [najlepiej domowy : https://penelope.nstrefa.pl/domowy-majonez-by-penelope/
Wykonanie :
Najpierw należy wykonać sos : w pierwszej kolejności należy zrobić majonez [w tym przypadku mile widziany majonez bardzo gęsty], dodać śmietanę, sok cytrynowy, przyprawy, musztardę, zioła, czosnek i całość ubić na gładką masę blenderem.
W razie potrzeby można dodać więcej majonezu i dodatkowo sos przyprawić.
Awokado pokroić w kostkę, jajka w plasterki, łososia bardzo drobno posiekać, ogórki pokroić w kostkę, cebule pokroić w cieniutkie plasterki.
Rukolę należy nieco przesiekać by nie była taka długa.
Dodać resztę składników w całości [krewetki, roszponka] i doprawić lekko do smaku.
Wszystkie składniki wymieszać z wcześniej zrobionym sosem.
Sałatkę schłodzić przed podaniem.