- mieszanka sałat z rukolą i roszpunką
- zielony ogórek
- seler naciowy
- ser feta
- jogurt naturalny
- ocet winny
- oliwa z oliwek
- piersi z kurczaka
- czarne oliwki
- brokuł
- przyprawa do kurczaka,przyprawa gyros-kebab,sól,pieprz,czubryca czerwona
Wykonanie :
Najpierw robimy sos : mieszamy jogurt naturalny(około 4 łyżki) z płaską łyżką octu winnego jasnego,dwiema łyżkami oliwy i rozdrobnionym kawałkiem sera feta (ilość sera trzeba sobie dostosować wedle własnego uznania – ja biorę mniej niż 1/3 opakowania – opakowanie tekturkowe). Całość bardzo dokładnie wymieszać i trzeć tak długo aż sos będzie kremowy i puszysty. Konsystencja sosu powinna być lejąca. Jeśli sos jest zbyt gęsty można go rozprowadzić większą ilością jogurtu lub mlekiem. Następnie przygotowujemy piersi z kurczaka : nacinamy je w kratkę i głęboko wcieramy wszystkie przyprawy. Gotujemy na parze razem z brokułami. Gdy mięso będzie gotowe kroimy je w kostkę a brokuły rozdzielamy na drobne różyczki. Pozostałe warzywa kroimy drobno a salaty roztrząsamy na półmisku. Kładziemy kolejno sałatę,posiekanego drobno ogórka,selera naciowego,pokrojone w plasterki oliwki,kurczaka i brokuł. Całość polewamy sosem.