Składniki :

  • mieszanka sałat z rukolą i roszpunką
  • zielony ogórek
  • seler naciowy
  • ser feta
  • jogurt naturalny
  • ocet winny
  • oliwa z oliwek
  • piersi z kurczaka
  • czarne oliwki
  • brokuł
  • przyprawa do kurczaka,przyprawa gyros-kebab,sól,pieprz,czubryca czerwona

Wykonanie :

Najpierw robimy sos : mieszamy jogurt naturalny(około 4 łyżki) z płaską łyżką octu winnego jasnego,dwiema łyżkami oliwy i rozdrobnionym kawałkiem sera feta (ilość sera trzeba sobie dostosować wedle własnego uznania – ja biorę mniej niż 1/3 opakowania – opakowanie tekturkowe). Całość bardzo dokładnie wymieszać i trzeć tak długo aż sos będzie kremowy i puszysty. Konsystencja sosu powinna być lejąca. Jeśli sos jest zbyt gęsty można go rozprowadzić większą ilością jogurtu lub mlekiem. Następnie przygotowujemy piersi z kurczaka : nacinamy je w kratkę i głęboko wcieramy wszystkie przyprawy. Gotujemy na parze razem z brokułami. Gdy mięso będzie gotowe kroimy je w kostkę a brokuły rozdzielamy na drobne różyczki. Pozostałe warzywa kroimy drobno a salaty roztrząsamy na półmisku. Kładziemy kolejno sałatę,posiekanego drobno ogórka,selera naciowego,pokrojone w plasterki oliwki,kurczaka i brokuł. Całość polewamy sosem.