Składniki :
- 10 młodych średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie w mundurkach ale przekrojonych na pół by sól dostała się do wnętrza ziemniaków
- 30 dag sera rokpol
- 4 dymki ze szczypiorkiem
- oliwa z oliwek
- pęczek koperku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki białego octu winnego
- płaska łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- masło
Wykonanie :
Na początku należy zrobić sos : do oliwy dodać ocet, musztardę, czosnek, przyprawy, posiekany koper i dokładnie zmiksować blenderem na gładki sos. Ugotowane ziemniaki odcedzić i od razu w salaterce dokładnie wymieszać z sosem póki są ciepłe. Dymki pokroić w piórka, usmażyć na oliwie z masłem na złoto. Ser pokruszyć i posypać nim ziemniaki. Dodać jeszcze ciepłą cebulę i całość wymieszać by ser pod wpływem ciepła nieco się stopił.
Od razu podawać.
Sałatkę można wzbogacić usmażonym bekonem.