Składniki :

  • 10 młodych średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie w mundurkach ale przekrojonych na pół by sól dostała się do wnętrza ziemniaków
  • 30 dag sera rokpol
  • 4 dymki ze szczypiorkiem
  • oliwa z oliwek
  • pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • płaska łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • masło

Wykonanie :

 

Na początku należy zrobić sos : do oliwy dodać ocet, musztardę, czosnek, przyprawy, posiekany koper i dokładnie zmiksować blenderem na gładki sos. Ugotowane ziemniaki odcedzić i od razu w salaterce dokładnie wymieszać z sosem póki są ciepłe. Dymki pokroić w piórka, usmażyć na oliwie z masłem na złoto. Ser pokruszyć i posypać nim ziemniaki. Dodać jeszcze ciepłą cebulę i całość wymieszać by ser pod wpływem ciepła nieco się stopił.
Od razu podawać.
Sałatkę można wzbogacić usmażonym bekonem.