Składniki :

  • mała czerwona kapusta
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 200g ostrego żółtego sera
  • czerwone winogrona
  • 2 duże czerwone jabłka
  • sałata rzymska

Na sos :

  • kubek jogurtu naturalnego, najlepiej odtłuszczonego
  • 2 łyżki odtłuszczonego majonezu lub majonez domowy
  • łyżeczka soku cytrynowego lub białego octu winnego
  • pieprz, sól, pół łyżeczki curry
  • łyżeczka musztardy [dowolnej ostrej]

Wykonanie :

Kapustę poszatkować drobno w paseczki, seler pokroić w talarki, ser pokroić w małą kosteczkę, winogrona poprzekrawać na pół, jabłka pokroić w kostkę a sałatę porwać na mniejsze kawałki.
Składniki sosu połączyć i zmiksować na gładką emulsję w blenderze.
Sprawdzić smak sosu i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Na półmisku rozłożyć porwaną sałatę a resztę składników połączyć z sosem i dokładnie wymieszać.
Układać na sałacie porcje i podawać.