Składniki :
- mała czerwona kapusta
- 4 łodygi selera naciowego
- 200g ostrego żółtego sera
- czerwone winogrona
- 2 duże czerwone jabłka
- sałata rzymska
Na sos :
- kubek jogurtu naturalnego, najlepiej odtłuszczonego
- 2 łyżki odtłuszczonego majonezu lub majonez domowy
- łyżeczka soku cytrynowego lub białego octu winnego
- pieprz, sól, pół łyżeczki curry
- łyżeczka musztardy [dowolnej ostrej]
Wykonanie :
Kapustę poszatkować drobno w paseczki, seler pokroić w talarki, ser pokroić w małą kosteczkę, winogrona poprzekrawać na pół, jabłka pokroić w kostkę a sałatę porwać na mniejsze kawałki.
Składniki sosu połączyć i zmiksować na gładką emulsję w blenderze.
Sprawdzić smak sosu i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Na półmisku rozłożyć porwaną sałatę a resztę składników połączyć z sosem i dokładnie wymieszać.
Układać na sałacie porcje i podawać.