Składniki :

  • 40 dag wątróbki drobiowej
  • sałata lodowa
  • rukola
  • sałata rzymska
  • 1 jabłko
  • grapefruit
  • pomarańcza
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 3 łyżki octu winnego

Wykonanie :

Wątróbkę pokroić w mniejsze cząstki i ewentualnie oprószyć lekko mąką [ten krok można pominąć] oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na rozgrzanej oliwie usmażyć wątróbkę i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Cytrusy pozbawić białej błonki i pokroić w mniejsze cząstki. Jabłko pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny dla zachowania koloru. Sałaty posiekać na mniejsze kawałki. Sos zrobić z musztardy,octu,przypraw a następnie wymieszać z nim wszystkie składniki a na wierzchu ułożyć wątróbkę. Podawać z bagietką.