Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • semolina [kasza manna]
  • sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka, curry, kurkuma, cukier, odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • sałata rzymska
  • 1 pomidor / pomidorki koktajlowe
  • bagietka
  • czosnek do natarcia grzanek
  • czerwona cebula
  • jogurt naturalny

Wykonanie :

Pierś przekroić na cieńsze filety, przyprawić do smaku wszystkimi przyprawami po czym obtoczyć w semolinie [można do niej dodać po troszku wszystkich tych przypraw, które były dodane do przyprawienia kurczaka] i tak przygotowane filety smażyć na oliwie z masłem na rumiano uważając by nie przypalić panierki.
Z jogurtu, soli, pieprzu, cukru i octu/cytryny zrobić dressing.
Bagietkę pokroić na kawałki i posmarować masłem.
Upiec w piekarniku na rumiano.
Po wyjęciu ciepłe od razu natrzeć rozkrojonym ząbkiem czosnku dla nadania aromatu.
Warzywa pokroić dowolnie i wymieszać z dressingiem.
Mięso po usmażeniu pokroić na paski i ułożyć na sałatce razem pokrojonymi grzankami.