Składniki :
- 0,2 kg małych pieczarek pokrojonych na połówki i podsmażonych na maśle z dodatkiem soli i pieprzu
- mały słoiczek pieczarek marynowanych
- pęczek szczypiorku
- mała puszka kukurydzy
- 10 cienkich plasterków szynki konserwowej pokrojonej w paski lub kostkę
- 1 jabłko pokrojone w kosteczkę i polane sokiem z cytryny
- 2 duże kiszone ogórki pokrojone w kostkę
- zielone lub czarne oliwki do podania
Dressing :
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz, po szczypcie – tymianek, majeranek
- mały kubek jogurtu naturalnego
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos i odstawić do lodówki. W tym czasie w salaterce połączyć wcześniej przygotowane świeże pieczarki z marynowanymi, szczypiorkiem, kukurydzą, pokrojoną szynką, jabłkiem, ogórkami a następnie polać wszystko sosem i dokładnie wymieszać. Posypać wierzch oliwkami i od razu podawać.