Składniki :

  • 0,2 kg małych pieczarek pokrojonych na połówki i podsmażonych na maśle z dodatkiem soli i pieprzu
  • mały słoiczek pieczarek marynowanych
  • pęczek szczypiorku
  • mała puszka kukurydzy
  • 10 cienkich plasterków szynki konserwowej pokrojonej w paski lub kostkę
  • 1 jabłko pokrojone w kosteczkę i polane sokiem z cytryny
  • 2 duże kiszone ogórki pokrojone w kostkę
  • zielone lub czarne oliwki do podania

Dressing :

  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, po szczypcie – tymianek, majeranek
  • mały kubek jogurtu naturalnego

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos i odstawić do lodówki. W tym czasie w salaterce połączyć wcześniej przygotowane świeże pieczarki z marynowanymi, szczypiorkiem, kukurydzą, pokrojoną szynką, jabłkiem, ogórkami a następnie polać wszystko sosem i dokładnie wymieszać. Posypać wierzch oliwkami i od razu podawać.