Składniki :

  • 2 jabłka pokrojone w cienkie paseczki
  • 2 szklanki przygotowanego w rosole kuskusu i ostudzonego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 udka z kurczaka przyprawione przyprawą turecką i ormiańską basturmą a następnie upieczone na rumiano w piekarniku lub usmażone na patelni
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 mały kawałek pora drobno posiekany i lekko podsmażony na maśle z oliwą
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 mała czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka
  • 1 łyżeczka mascarpone
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy przyprawić mięso i upiec oraz przygotować kuskus. Następnie przygotować sos dodając do majonezu śmietanę, mascarpone, sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek. W misce wymieszać posiekaną cebulę, paprykę, usmażonego i ostudzonego pora i pokrojone jabłka. Mięso po upieczeniu lekko ostudzić a następnie obrać z kości i rozdzielić na małe kawałki. Wymieszać z warzywami mięso i kuskus a następnie zalać wszystko sosem i dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.