Składniki :
- 2 jabłka pokrojone w cienkie paseczki
- 2 szklanki przygotowanego w rosole kuskusu i ostudzonego
- sok z 1 cytryny
- 2 udka z kurczaka przyprawione przyprawą turecką i ormiańską basturmą a następnie upieczone na rumiano w piekarniku lub usmażone na patelni
- 4 łyżki majonezu
- 1 mały kawałek pora drobno posiekany i lekko podsmażony na maśle z oliwą
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1 mała czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka
- 1 łyżeczka mascarpone
- 2 łyżki śmietany 12%
- sól, pieprz
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przyprawić mięso i upiec oraz przygotować kuskus. Następnie przygotować sos dodając do majonezu śmietanę, mascarpone, sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek. W misce wymieszać posiekaną cebulę, paprykę, usmażonego i ostudzonego pora i pokrojone jabłka. Mięso po upieczeniu lekko ostudzić a następnie obrać z kości i rozdzielić na małe kawałki. Wymieszać z warzywami mięso i kuskus a następnie zalać wszystko sosem i dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.