• 2 czerwone i żółte papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • pęczek natki pietruszki
  • główka czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • bagietka czosnkowa do podania
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy chili
  • 1 łyżka aceto balsamico
  • ser feta
  • 1 cukinia
  • sól, pieprz, przyprawa turecka i gruzińska
  • oregano, tymianek
  • opakowanie rukoli
  • pistacje do podania

Warzywa pokroić na podobnej wielkości kawałki [ziemniaki na mniejsze i cieńsze], przyprawić wszystkimi przyprawami, oregano, tymiankiem, oliwą, rozpuszczonym masłem, dokładnie wymieszać i zapiekać na rumiano i do miękkości w 180*C co jakiś czas mieszając całość. Następnie po upieczeniu warzywa przełożyć na półmisek wyłożony rukolą a soki po pieczeniu zlać do miseczki. Wyjąć czosnek, zmiażdżyć, dodać do miseczki z sokami, dodać do niej sok z cytryny, aceto, sól, pieprz, oliwę, posiekaną natkę i dokładnie wymieszać by postał sos. Gotowym sosem zalać upieczone warzywa i wymieszać dokładnie. Podawać posypane fetą i pistacjami i czosnkową bagietką.