Składniki :
- 2 czerwone i żółte papryki
- 2 czerwone cebule
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- pęczek natki pietruszki
- główka czosnku
- 4 duże ziemniaki
- bagietka czosnkowa do podania
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy chili
- 1 łyżka aceto balsamico
- ser feta
- 1 cukinia
- sól, pieprz, przyprawa turecka i gruzińska
- oregano, tymianek
- opakowanie rukoli
- pistacje do podania
Wykonanie :
Warzywa pokroić na podobnej wielkości kawałki [ziemniaki na mniejsze i cieńsze], przyprawić wszystkimi przyprawami, oregano, tymiankiem, oliwą, rozpuszczonym masłem, dokładnie wymieszać i zapiekać na rumiano i do miękkości w 180*C co jakiś czas mieszając całość. Następnie po upieczeniu warzywa przełożyć na półmisek wyłożony rukolą a soki po pieczeniu zlać do miseczki. Wyjąć czosnek, zmiażdżyć, dodać do miseczki z sokami, dodać do niej sok z cytryny, aceto, sól, pieprz, oliwę, posiekaną natkę i dokładnie wymieszać by postał sos. Gotowym sosem zalać upieczone warzywa i wymieszać dokładnie. Podawać posypane fetą i pistacjami i czosnkową bagietką.