Składniki :
- 1 czerwona cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 cukinie
- garść czarnych tureckich oliwek
- 4 pomidory
- bagietka czosnkowa do podania
Sos przyprawowy :
- 4 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz, przyprawa turecka, przyprawa basturma, papryka w płatkach
- główka czosnku przeciśniętego
- świeża bazylia drobno posiekana- pęczek
- natka pietruszki drobno posiekana- pęczek
Wykonanie :
Warzywa pokroić w duże kawałki [by warzywa podczas pieczenia nie rozpadały się całkowicie tylko zachowały formę] a następnie wymieszać składniki sosu i wymieszać z przygotowanymi warzywami. Warzywa piec [najlepiej na grillu] i często mieszać. Bagietkę pokroić w kawałki i opiec na rumiano [najlepiej na grillu]. Upieczone warzywa podawać z czosnkową bagietką do mięs z grilla.
