Składniki :
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 3 białe cebule
- szklanka pomidorków koktajlowych lub 2 szklanki pomidorków cherry
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżka zielonych oliwek
- 1 łyżka czarnych oliwek
- puszka anchois
- oliwa z chili
- łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, przyprawa do bruschetty
Wykonanie :
Na blasze wysmarowanej oliwą wyłożyć pokrojone na duże kawałki papryki, cebule, pomidorki i piec w 180 stopniach aż warzywa zmiękną. Warzywa wyłożyć na duży półmisek, dodać ugotowane jajka pokrojone na ćwiartki, kapary, pokrojone oliwki i fileciki anchois. Z oliwy, soku cytrynowego, przypraw, musztardy, czosnku zrobić gładki dressing, dodać odcedzonego tuńczyka, dokładnie wymieszać i ozdobić sałatkę.