Składniki :

  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 3 białe cebule
  • szklanka pomidorków koktajlowych lub 2 szklanki pomidorków cherry
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka zielonych oliwek
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • puszka anchois
  • oliwa z chili
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, przyprawa do bruschetty

Wykonanie :

Na blasze wysmarowanej oliwą wyłożyć pokrojone na duże kawałki papryki, cebule, pomidorki i piec w 180 stopniach aż warzywa zmiękną. Warzywa wyłożyć na duży półmisek, dodać ugotowane jajka pokrojone na ćwiartki, kapary, pokrojone oliwki i fileciki anchois. Z oliwy, soku cytrynowego, przypraw, musztardy, czosnku zrobić gładki dressing, dodać odcedzonego tuńczyka, dokładnie wymieszać i ozdobić sałatkę.