Składniki :

  • 10 dużych ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 4 dymki razem ze szczypiorem
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier,przyprawa do ziemniaków, czerwona słodka i ostra papryka, curry
  • łyżka czerwonego octu winnego

Wykonanie :

Ziemniaki pokroić na ósemki i przyprawić solą, pieprzem, curry, przyprawą do ziemniaków i paprykami, dodać odrobinę oliwy, całość wymieszać i piec luźno poukładane na pergaminie tak, by każdy ziemniak nie dotykał drugiego w temperaturze 180*C grzanie góra dół tak długo, aż ziemniaki zrobią się rumiane. Pieczenie kontrolować by nie spalić ziemniaków. Pod koniec można włączyć termoobieg dla przyspieszenia pieczenia (będą powstawać pęcherze powietrza na skórce ziemniaków). Cebulę posiekać na cienkie krążki, dymkę, natkę pietruszki i szczypior drobno posiekać, pomidorki pokroić w plasterki lub na połówki. Plastry boczku wysmażyć na rumiano i osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wytopiony z boczku tłuszcz przecedzić przez gęste sitko a następnie odlać jedną łyżkę, dodać do niej oliwę, przeciśnięty ząbek czosnku, sól pieprz, cukier, ocet i dokładnie zmiksować na gładki sos. W razie potrzeby dolać wody jeśli sos wyszedł zbyt gęsty. Ziemniaki po upieczeniu lekko przestudzić, dodać do nich przygotowane składniki i sos i całość dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać od razu po przygotowaniu.