Składniki :

  • 3 plastry wołowiny (po około 2cm każdy)
  • 4 ząbki czosnku
  • pomidorki koktajlowe lub scherry
  • szczypiorek
  • 8 dużych ziemniaków
  • 1 ser mozzarella
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • ostra oliwa
  • łyżeczka masła
  • olej
  • przyprawa do ziemniaków

Dressing :

  • sól,pieprz,oliwa z oliwek z chili i czosnkiem,łyżeczka musztardy,ocet balsamiczny lub sok z cytryny

Wykonanie :

Na ostrej oliwie z masłem usmażyć mięso( kilka godzin wcześniej zamarynowane w soli,pieprzu i sosie sojowym) na rumiano z każdej strony. Po lekkim przestygnięciu pokroić w paseczki.
Ze składników na dressing zrobić gładki sos za pomocą blendera a następnie wymieszać w nim pokrojone mięso.
Ziemniaki pokroić w łódeczki i wymieszać z olejem, solą i przyprawą do ziemniaków a następnie upiec na rumiano w piekarniku w 180*C z termoobiegiem.
Pomidorki pokroić w plasterki, czosnek posiekać drobno, mozzarellę pokroić w małe kosteczki a szczypiorek drobno pokroić.
Dodać do mięsa i wymieszać.
Na talerzu ułożyć ziemniaki a na nich mięso z warzywami i sosem.