Składniki :
- 3 plastry wołowiny (po około 2cm każdy)
- 4 ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe lub scherry
- szczypiorek
- 8 dużych ziemniaków
- 1 ser mozzarella
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól, pieprz
- ostra oliwa
- łyżeczka masła
- olej
- przyprawa do ziemniaków
Dressing :
- sól,pieprz,oliwa z oliwek z chili i czosnkiem,łyżeczka musztardy,ocet balsamiczny lub sok z cytryny
Wykonanie :
Na ostrej oliwie z masłem usmażyć mięso( kilka godzin wcześniej zamarynowane w soli,pieprzu i sosie sojowym) na rumiano z każdej strony. Po lekkim przestygnięciu pokroić w paseczki.
Ze składników na dressing zrobić gładki sos za pomocą blendera a następnie wymieszać w nim pokrojone mięso.
Ziemniaki pokroić w łódeczki i wymieszać z olejem, solą i przyprawą do ziemniaków a następnie upiec na rumiano w piekarniku w 180*C z termoobiegiem.
Pomidorki pokroić w plasterki, czosnek posiekać drobno, mozzarellę pokroić w małe kosteczki a szczypiorek drobno pokroić.
Dodać do mięsa i wymieszać.
Na talerzu ułożyć ziemniaki a na nich mięso z warzywami i sosem.
Może to być pychotka.