Składniki :

  • 1 pierś kaczki wcześniej pokrojona w plastry, przyprawiona i usmażona na rumiano z obu stron
  • sałata lodowa
  • rukola
  • 2 pomarańcze
  • sok z pomarańczy
  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
  • gęste aceto balsamico
  • 1/4 kubka rosołu drobiowego [może być z kostki]

Wykonanie :

Sałatę pokroić w mniejsze kawałki razem z rukolą, pomarańcze wykroić na cząstki bez białej skórki a resztki owoców dokładnie wycisnąć z resztek soku. Mięso po usmażeniu zostawić na patelni razem z resztkami smaków i całość zalać wyciśniętym sokiem, rosołem, dodać miód, oliwę, przyprawy, czosnek i sok cytrynowy. Całość dusić przez minutę na małym ogniu i po sprawdzeniu smaku przelać do miseczki. Mięso zdjąć i pokroić w mniejsze paseczki. Sałaty wymieszać na półmisku, dodać mięso, obłożyć całość wykrojonymi cząstkami pomarańczy, zalać całość sosem z miseczki i na koniec udekorować po wierzchu gęstym sosem aceto balsamico.