Składniki :
- -> 1 duże pomelo
- -> 300 g ugotowanych krewetek
- -> 200 g mięsa z krabów z puszki
- -> sałata rzymska
- -> sałata masłowa
- -> sałata lodowa
- -> dymka
- Sos :
- -> łyżka oleju arachidowego
- -> 4 duże ząbki czosnku przeciśnięte
- -> 1 mała cebulka posiekana w kostkę
- -> papryczka chili drobno posiekana
- -> sok z cytryny
- -> 2 łyżki brązowego cukru
- -> ewentualnie do smaku sól
Wykonanie :
Na oleju usmażyć czosnek, cebulę, chili przez minutę tak, by czosnek nie zbrązowiał ale by cebula lekko zmiękła. Wymieszać cukier z sokiem cytrynowym, dodać czosnek i cebulę i odstawić do ostygnięcia. Pomelo podzielić na cząstki bez błony (tak jak pomarańcze) wymieszać z krewetkami i mięsem z krabów i wcześniej podartą sałatą. Wszystko dokładnie wymieszać z ostygniętym sosem.