Składniki :

  • -> 1 duże pomelo
  • -> 300 g ugotowanych krewetek
  • -> 200 g mięsa z krabów z puszki
  • -> sałata rzymska
  • -> sałata masłowa
  • -> sałata lodowa
  • -> dymka
  • Sos :
  • -> łyżka oleju arachidowego
  • -> 4 duże ząbki czosnku przeciśnięte
  • -> 1 mała cebulka posiekana w kostkę
  • -> papryczka chili drobno posiekana
  • -> sok z cytryny
  • -> 2 łyżki brązowego cukru
  • -> ewentualnie do smaku sól

Wykonanie :

Na oleju usmażyć czosnek, cebulę, chili przez minutę tak, by czosnek nie zbrązowiał ale by cebula lekko zmiękła. Wymieszać cukier z sokiem cytrynowym, dodać czosnek i cebulę i odstawić do ostygnięcia. Pomelo podzielić na cząstki bez błony (tak jak pomarańcze) wymieszać z krewetkami i mięsem z krabów i wcześniej podartą sałatą. Wszystko dokładnie wymieszać z ostygniętym sosem.