Składniki :
- – opakowanie pomidorków koktajlowych
- – opakowanie minimozarelli lub zwykłej mozarelli
- – garść bazylii
- – 2 łyżki dobrej oliwy
- – 1/2 łyżki soku z limonki lub 1 łyżka soku z cytryny
- – łyżeczka czosnku granulowanego lub 3 przeciśnięte ząbki czosnku świeżego
- – sól i pieprz
Wykonanie :
Pomidorki podpiec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 8-10 minut . Ser pokroić w kostkę . Dodać bazylię . Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny lub z limonki, z czosnkiem i z przyprawami . Sosem polać przygotowane składniki i wymieszać dość delikatnie . Najlepiej sos sporządzić na samym początku robienia sałatki by przez ten czas gdy pieką się pomidorki, mógł spokojnie przegryźć się z aromatem czosnku .
Skarbeńku w całości bo one i tak popękają podczas pieczenia;))) Możesz polepszać co tylko zechcesz w tym przepisie bo to taki luźny przepis jest i można go fajnie ulepszać wedle własnych upodobań;)
Witam, a te pomidorki to tak w całości piec? Ciepłe wrzucić do mozarelli?