Składniki :

  • – opakowanie pomidorków koktajlowych
  • – opakowanie minimozarelli lub zwykłej mozarelli
  • – garść bazylii
  • – 2 łyżki dobrej oliwy
  • – 1/2 łyżki soku z limonki lub 1 łyżka soku z cytryny
  • – łyżeczka czosnku granulowanego lub 3 przeciśnięte ząbki czosnku świeżego
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Pomidorki podpiec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 8-10 minut . Ser pokroić w kostkę . Dodać bazylię . Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny lub z limonki, z czosnkiem i z przyprawami . Sosem polać przygotowane składniki i wymieszać dość delikatnie . Najlepiej sos sporządzić na samym początku robienia sałatki by przez ten czas gdy pieką się pomidorki, mógł spokojnie przegryźć się z aromatem czosnku .