Składniki :

  • 2 opakowania rukoli
  • 1 may fenkuł
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • garść orzeszków pini
  • średniej wielkości kawałek parmezanu utarty na wiórki
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa węgierska
  • 1 ząbek czosnku
  • masło
  • pierś z kurczaka

Wykonanie :

Z oliwy, przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu i octu zrobić dressing do sałatki. Zrobić sos do natarcia mięsa – do oliwy dodać sól,pieprz, przyprawę do kurczaka i przyprawę węgierską. Pierś pokroić na plasterki i każdy plasterek natrzeć sosem a następnie smażyć plastry mięsa na maśle na rumiano z obu stron. Fenkuł można podać na dwa sposoby – na surowo lub go upiec w piekarniku – wersja do wyboru. Na półmisku rozłożyć rukolę, na niej pokrojony dowolnie fenkuł, usmażonego kurczaka, podprażone na suchej patelni orzeszki, tarty parmezan a następnie całość polać dressingiem.