Składniki :
- 2 opakowania rukoli
- 1 may fenkuł
- oliwa
- ocet balsamiczny
- garść orzeszków pini
- średniej wielkości kawałek parmezanu utarty na wiórki
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa węgierska
- 1 ząbek czosnku
- masło
- pierś z kurczaka
Wykonanie :
Z oliwy, przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu i octu zrobić dressing do sałatki. Zrobić sos do natarcia mięsa – do oliwy dodać sól,pieprz, przyprawę do kurczaka i przyprawę węgierską. Pierś pokroić na plasterki i każdy plasterek natrzeć sosem a następnie smażyć plastry mięsa na maśle na rumiano z obu stron. Fenkuł można podać na dwa sposoby – na surowo lub go upiec w piekarniku – wersja do wyboru. Na półmisku rozłożyć rukolę, na niej pokrojony dowolnie fenkuł, usmażonego kurczaka, podprażone na suchej patelni orzeszki, tarty parmezan a następnie całość polać dressingiem.