Składniki :

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu banno bez soli [wersja z niebieskiego opakowania]
  • 4 filety z halibuta [można zmienić na ulubioną rybę]
  • 1 żółta papryka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • łyżka sosu słodko-kwaśnego [azjatyckiego]
  • jajko i mąka do panierowania ryby
  • olej do smażenia
  • sok z całej cytryny

Wykonanie :

Rybę posiedzieć na mniejsze kawałki [na porcje], skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem i odstawić do marynowania. Do ugotowanego, jeszcze gorącego ryżu dodać ocet, sos słodko-kwaśny, posiekaną natkę, masło, przeciśnięty czosnek, posiekane chili, pokrojoną w paski paprykę, całość wymieszać i dopiero po sprawdzeniu smaku doprawić solą. Halibuta panierować klasycznie w jajku i mące i smażyć na rumiano z obu stron na oleju.