Składniki :
- 2 szklanki ugotowanego ryżu banno bez soli [wersja z niebieskiego opakowania]
- 4 filety z halibuta [można zmienić na ulubioną rybę]
- 1 żółta papryka
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżka octu winnego
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżka masła
- łyżka sosu słodko-kwaśnego [azjatyckiego]
- jajko i mąka do panierowania ryby
- olej do smażenia
- sok z całej cytryny
Wykonanie :
Rybę posiedzieć na mniejsze kawałki [na porcje], skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem i odstawić do marynowania. Do ugotowanego, jeszcze gorącego ryżu dodać ocet, sos słodko-kwaśny, posiekaną natkę, masło, przeciśnięty czosnek, posiekane chili, pokrojoną w paski paprykę, całość wymieszać i dopiero po sprawdzeniu smaku doprawić solą. Halibuta panierować klasycznie w jajku i mące i smażyć na rumiano z obu stron na oleju.